Bee my Hunny – Mehiläistarhaaja Vastaa

Hunajaa lasipurkissa

Viimeisessä blogissaan Bee my Hunnyn Nina Bräysy vastaa teidän kysymyksiinne mehiläistarhauksesta. Kysymykset kerättiin viikon 42 aikana sosiaalisessa mediassa ja sähköpostilla. Lisäsimme vielä itse muutaman kysymyksen asioista jotka saattaisivat aloittelevia mehiläistarhaajia kiinnostaa.

Mistä ostit pesiä, lingon ja muita tarvikkeita aloitukseen? Onko hinnoissa suuria eroja?

Pesiä kannattaa etsiä esim. netistä googlettamalla, ilmoitustauluilta tai ottamalla yhteyttä oman alueensa mehiläishoitajiin. Samoin kannattaa menetellä muiden tarvikkeiden kanssa. Monet tarvikkeista voi tilata suoraan netistä tai käymällä paikalla mehiläishoitotarvikkeita myyvässä liikkeessä. En huomannut hinnoissa aloittaessani suuria eroja; suurimmat hintaerot olivat talvehtineiden pesien hinnoissa. Pesää ostaessaan kannattaa kuitenkin olla tarkkana, mitä hintaan kuuluu.

Onko pesien materiaalivalinnoissa eroa tavanomaisen ja luomutuotannon kesken? ( Styroksi pesät sallittuja myös luomussa?)

Luomutuotannossa pesämateriaaleissa ja pesien sisäosien pintakäsittelyssä käytetään pääosin luonnollisia materiaaleja (esim. puuta), jotka eivät aiheuta vaaraa ympäristölle tai mehiläishoidon tuotteille. Tavallisessa tuotannossa myös esimerkiksi styrox on hyväksyttyä.

Millaisia eroja talviruokinnassa on tavanomaisen ja luomutarhauksen välillä?

Mehiläisille annetaan syksyllä talviruuaksi sokeria. Luomutuotannossa vaaditaan, että tämä sokeri on luonnonmukaisesti tuotettu.

Mitkä ovat tarhauksen aloituskustannukset ja juoksevat menot?

Aloituskustannukset riippuvat ostettavien pesien määrästä ja siitä, kuinka paljon aloittava tarhaaja pystyy ostamaan tarvikkeita esim. käytettynä. Järkevää on ostaa aluksi enemmän kuin yksi pesä, sillä tarvikkeet (puku, käsineet, savutin, taltta, linko jne.) maksavat joka tapauksessa ja yhtä pesää kohti hankintahinta jää aika suureksi. Talvehtineiden mehiläispesien hinnat vaihtelevat n. 300-350 euron välillä, tähän lisäksi kaikki muut varusteet. Useamman sadan euron sijoituksesta joka tapauksessa on kyse.

Miten mehiläiset talvehtivat vai kuolevatko ne kesän jälkeen?

Mehiläiset viettävät talven niin sanotussa talvipallossa. Toisin sanoen ne kerääntyvät pesänsä keskiosiin hyvin lähelle toisiaan pallon muotoon. Näin ne lämmittävät toinen toisiaan ja pesän lämpö pysyy niille sopivana.

Mistä yhdyskunta herää eloon kesäksi?

Yhdyskunta viettää talven talvipallossa ja lähtee liikkeelle säiden lämmettyä keväällä n. 8-10 asteeseen ns. puhdistuslennolle eli ulostamaan koko talven kestäneen tauon jälkeen.

Missä mehiläistarhausta voi opiskella ja kuinka paljon kurssit maksavat?

Mehiläistarhausta voi opiskella kirjoista, kursseilla tai kokeneemman tarhurin johdolla. Kursseja voi tiedustella esim. Suomen Mehiläishoitajien liiton paikallisyhdistyksistä tai omalta kansalaisopistolta. Kurssien hinnat riippuvat koulutuksen järjestäjästä.

Kuinka paljon hunajaa yksi pesä keskimäärin tuottaa vuodessa?

Kesän hunajasato on riippuvainen monista seikoista, mutta keskimäärin sato lienee noin 35 kiloa/pesä.

Miten kauas asutuksesta mehiläispesät tulee lain mukaan sijoittaa?

Pienen ”citypesän” voi sijoittaa vaikka parvekkeelle, mutta useimmat sijoittavat pesänsä kauemmas asutuksesta, metsän reunaan tai pellon laitaan. Tähän tarvitaan toki maanomistajan lupa ja tiheämmällä asutusalueella (citypesä) on hyvä varmistaa, että lähiympäristössä ei ole mehiläisenpistolle allergisia.

Blogi , ,

Idea

Tarjoamme lähi- ja luomuruuan parissa toimiville yrityksille näkyvyyttä hakemistossa ja sosiaalisessa mediassa, jotta kuluttajat tavoittaisivat heidät paremmin.

Uutta Blogissa