Bee my Hunny – Valmista Hunajaa

Mehiläisiä ja hunajakennoEnsimmäinen kesä mehiläistenhoidon parissa oli intensiivinen. Vaikka kävin pesillä suorittamassa hoitotoimia vain noin viikon välein, askarteli mieleni lähes jatkuvasti mehiläisten ja niihin liittyvien asioiden parissa. Pohdin alinomaa, olinko tehnyt oikeita ratkaisuja oikeaan aikaan, vai olisiko jokin toimenpide kannattanut tehdä toisin. Tämän lisäksi jokainen seitsemästä pesästä oli erilainen, en voinut soveltaa samaa kaavaa kaikkiin pesiin. Aivan kuin jokaisella niistä olisi ollut oma persoona ja identiteetti. Ykkönen oli laiska, eikä saanut mitään aikaiseksi, kolmonen oli levoton ja koetti hyvän paikan Bee my Hunny valmista hunajaatullen pistää rauhallisestikin toimivaa hoitajaa…viitonen oli iso ja rauhallinen pesä. Ne eivät edes koskaan tuntuneet huomaavan pesän aukaisua ja hoitajan läsnäoloa.

Mehiläiskesäni sujui todella nopeasti ja opin paljon uutta. Tietoa tuli sekä kirjoista, netin keskustelupalstoilta että koulutuksesta. Parasta oppia oli kuitenkin kantapään kautta saatu käytännön oppi. Nyt tiedän, mitä teen ensi kesänä toisin. Myös mehiläisrotujen välillä tuntui olevan hienoisia eroja hoitotekniikoissa. Pörriäiset eivät siis sittenkään olleet niin yksinkertaisia, kuin olin kuvitellut. Niillä oli oma tahto ja mieli, johon en aina osannut vaikuttaa niin, että lopputulos olisi ollut aloittelijan mielen mukainen. Kuka tässä siis hoiti ja opetti… ja ketä?

Heinäkuun puolessa välissä tilanne pesillä alkoi näyttää siltä, että ensimmäiset hunajakakut olivat valmiita lingottaviksi. Ennen kuin hunajaa voidaan poistaa pesästä, on varmistuttava siitä, että hunaja on tarpeeksi kuivaa. Jos se on liian kosteaa, lingottu hunaja alkaa käydä. Mehiläiset keräävät hunajan suurella vaivalla ja noin yhtä hunajakiloa kohti pörriäiset ovat joutuneet vierailemaan noin miljoonassa kukassa! Miettikää, mikä työmäärä suhteessa hunajasta pyydettävään hintaan!

Kun hunajankorjuu pesiltä aloitetaan, mehiläiset poistetaan kakuilta mm. ravistelemalla, harjaamalla, mehiläisten kulkemisen vain yhteen suuntaan mahdollistavalla mehiläispaolla tai isommassa mittakaavassa tarhattaessa siihen käyttöön tarkoitetulla puhaltimella. Täydet, vahakannella peitetyt hunajakakut kuljetetaan laatikoissa esim. kotilinkoomoon, jossa kakuista kuoritaan vahakannet pois, ne lingotaan, siivilöidään ja selkeytetään ja lopulta purkitetaan. Oli elämys maistaa omista pesistä ensimmäistä kertaa lingottua hunajaa! Tuntui siltä, että niin hyvää hunajaa en koskaan ollut saanut!

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen kesä mehiläistarhurina jäi mieleen antoisana ja opettavana. Huomasin jatkuvasti, kuinka vähän tiedän ja osaan ja miten paljon vielä on opittavaa. Se tekee nöyräksi. Kunnioitan ja ymmärrän uudella tavalla myös näitä surisevia hyönteisiä, joita ennen niin pelkäsin. Hieman pelottavasta ja oudostakin asiasta tulee ymmärtämisen ja lähemmän tutustumisen jälkeen mielenkiintoinen ja tärkeä. Pelko häviää oikean tiedon saamisen kautta.

Hunajan markkinointi ei tuottanut sen suurempia ongelmia. Oli ihana huomata, että niin monet ihmiset arvostivat pienyrittäjän työtä sekä lähellä tuotettua hunajaa. Tällä hetkellä Bee my Hunny-hunajaa saakin suoraan tuottajalta sekä Ylöjärveltä ja Tampereelta Terveyskauppa Mistelistä ja Vammalasta Tyrvään Yrttiaitasta sekä K-supermarket Superista.

Blogi , ,

Idea

Tarjoamme lähi- ja luomuruuan parissa toimiville yrityksille näkyvyyttä hakemistossa ja sosiaalisessa mediassa, jotta kuluttajat tavoittaisivat heidät paremmin.

Uutta Blogissa