Energiansäästö

EnergiansäästöTutustuin juhannuksena ensimmäistä kertaa aurinkogrilliin. Raakamakkaroitten grillaus onnistui oikein hyvin. Puolipilvinen ja tuulinen päivä saattoi pidentää kypsymisaikaa. Raakamakkaroitten kypsennys kesti lähes tunnin. Hyvä kokemus, mutta makkara ei maistunut sellaiselta kuin hiilellä ja tulella grillattu ruoka. Tuli ja savu antavat ruoalle omanlaisen pienen vivahteen. Hyvänä puolena oli tietysti se, että energiaa kului 0 euro. Hankintahinta on noin 500 euron luokkaa, mutta näppärä henkilö osaa valmistaa sellaisen itse. Ohjeita löytyy netistä.

Aurinkogrillillä energiaa kului 0 euroa. Puuhiilillä tunnin grillaus ( 2,5 kg ) maksaa noin 3 euroa. Briketeillä (  2 kg ) hinnaksi tulee myös noin 3 euroa. Briketeillä grillaustehoa riittää pidempäänkin, mutta hankinnassa kannattaa olla tarkka. Valmistuksessa käytetään eri puulajikkeita, ja yhtenä ainesosana voi olla myös kivihiili.

Kaasugrilli, jossa on kaksi poltinta, kuluttaa tunnin grillauksessa n. 500 g kaasua. Hinta noin 1 euro. Tehokas sähkögrilli ( 2500 w. ) kuluttaa sähköä 2,5kW. Hinta noin 15 cent + siirto = n. 0,30 euroa. Sähkögrillillä kulutus on huomattavasti vähemmän kuin hiiligrillillä, mutta sähköllä grillaaminen on sama kuin siirtäisi kotikeittiön ulos. Nämä kulutusarviot ovat suuntaa antavia, enkä ole huomioinut grillien hankintahintaa.

Jos on omaa metsää ja puita käytettävissä, niin grillaustarvikkeet saa omalla työllä. Puiden kaataminen ja pilkkominen kuluttaa sekin energiaa, mutta se energia on jouleja ( kcal ), ja sillä saadaan voimaa – newtoneja. Se onkin ainoa energia mitä ei tarvitse säästellä. Käpyjen käyttämistä grillauksessa ei suositella niistä muodostuvien myrkyllisten PAH-yhdisteiden vuoksi.

Keittiön suurin energiasyöppö ovat kylmälaitteet. Tulevasta sadonkorjuusta osan voi kuivattaa, hapattaa tai säilöä alkoholiin, mutta kylmätilaakin tarvitaan. Maakellarin rakentaminen on todellinen ekoteko. Kaikissa kunnissa ei tarvitse hakea rakennuslupaa. Toimenpidelupa riittää. Maakellarin voi rakentaa vaikka rivitalon omalle takapihalle, kun hakee siihen isännöitsijältä luvan.

Maakellarin rakentamiseen kannattaa pyytää ammattilainen mukaan. Vettä ei saa tulla kellariin, ja ilmanvaihdon täytyy olla toimiva. Tuloilma on järjestettävä vähintään 5 metriä maanalitse. Silloin maakellari ei lämpene kesällä liikaa, eikä talvella kellari jäädy. Pelkät tuplaovet eivät riitä. Pihan perällä olevaan maakellariin kannattaa asentaa vähän energiaa kuluttavat led valot, ettei pimeällä liikkuessa satu mitään haaveria tai onnettomuutta. Loukkaantumisesta aiheutuneet kustannukset saattavat olla moninkertaiset sähkölaskuun verrattuna.

Blogi

Idea

Tarjoamme lähi- ja luomuruuan parissa toimiville yrityksille näkyvyyttä hakemistossa ja sosiaalisessa mediassa, jotta kuluttajat tavoittaisivat heidät paremmin.

Uutta Blogissa