Kevättä ruoassa!

Erilaisia vihanneksia korissa mm. porkkanaa, tomaattia ja paprikaa

Kevät houkuttelee vihreää lautasille! Salaatit, pestot, versot tuovat väriä ja pirteyttä ruokaan. Herneenversot itävät nopeasti ja kaunistavat ruokapöydän. Pestot ovat täynnä energiaa, erityisesti hamppupesto. Vihersmoothiet ovat raikkaita ja maukkaita.

Vihreät kasvikset sisältävät paljon A-vitamiinia, raudan imeytymistä edistävää C-vitamiinia ja veren hyytymistekijöihin vaikuttavaa K-vitamiinia.Vihreässä on paljon luteiinia, kalsiumia, kaliumia, rautaa ja magnesiumia. Lisäksi monia kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka saattavat vähentää masennusta ja muistisairauksia.

Vihreän kanssa lautasta kaunistaa porkkana, jossa on auringonvalon vaikutusta tehostavaa A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Porkkana on arkinen, mutta monipuolinen kasvis. Salaateissa ja välipalana raakana rapsakka ja kypsänä pehmeän aromikas. Keitä porkkanat miedossa suolavedessä ja käytä keitinvesi kastikkeisiin, keittoihin tai smoothieen. Lisää keitetyn porkkanan joukkoon ripaus öljyä, se tehostaa porkkanan terveyshyötyä. Porkkanan vihreät varret voi myös käyttää ja niiden voimakkaan maun takia ne soveltuvat mausteiksi ja pestoihin.

Porkkana sisältää C- ja E- vitamiinia, kalsiumia, antioksidantteja, tasoittaa verensokeria ja vahvistaa immuniteettia. Porkkanan terveysvaikutuksista on paljon tutkittua tietoa ja paljon perimätietoa. Porkkana on perunan jälkeen suomalaisten suosituin kasvis.

Vihersmoothie kahdelle

3 dl kasvisten keitinlientä
muutama pala pakastettua kasvissosetta
10 cm pala kurkkua tai kesäkurpitsaa
kourallinen vihreää salaattia
herneenversoja
timjamia, persiljaa ja muita yrttejä
1 rkl hamppurouhetta
1 rkl hunajaa

Laita kaikki tehosekoittimeen ja soseuta maukkaaksi juomaksi. Kierrekannelliset lasipurkit sopivat mukaan otettavaan juomaan. Smoothiet voi valmistaa kymmenistä eri aineista. Ne voivat olla ruokaisia annoksia, jääkylmiä virkistysjuomia tai vaihtelevia vitamiinidrinkkejä.

Porkkanapaistos pekonilla

2 dl porkkanoita paloina
1 iso tomaatti
50 g ohuita pekonisiivuja
100 g lammasta tai kinkkua
1 sipuli tai pala purjoa
2 rkl hunajaa
2 tl kuivattua lipstikkaa ja oreganoa
suolaa maun mukaan

Leikkaa pekonisiivut pieniksi paloiksi Laita ne pannulle ja kun rasva alkaa sulaa, lisää samankokoiset sipulin ja porkkananpalat sekä lihat. Kääntele niin, että porkkanat saavat kauniin värin. Paloittele tomaatti ja ota siemenet pois, ettei paistoksesta tule liian vetistä (käytä ne vaikka smoothiessa). Hauduta hiljalleen kannen alla 5 minuuttia.

– Merja Koski

Blogi

Idea

Tarjoamme lähi- ja luomuruuan parissa toimiville yrityksille näkyvyyttä hakemistossa ja sosiaalisessa mediassa, jotta kuluttajat tavoittaisivat heidät paremmin.

Uutta Blogissa