Malmgårdin emmer-risotto

muniaisvehnää: valkoemmeriä

Mikä on emmer?

Viimeisimmässä blogikirjoituksessani kerroin pelloistamme missä viljelemme luonnonmukaisesti vehnää, kauraa, ohraa, ruista ja rypsiä, sekä muinaisviljoja kuten spelttiä ja emmeriä. Suurin osa meistä tietää millaisilta tavalliset viljalajikkeet näyttävät ja miten niitä käytetään. Mutta mikä sitten on speltti ja emmer? Mitä niistä voi tehdä? Molemmilla on hyvin pitkät perinteet ja ovat ns. muniaisvehniä. Tässä tulee lyhyt esitelmä uusvanhasta emmeristä.

Emmer kasvaa Malmgårdilla. Meillä on ns. valkoemmeriä jota kylvetään keväällä. Ruotsissa se kasvaa sammalla leveysasteella kuin Itä-Uudellamaalla. Se on vähän mantelin makuinen. Ulkokuori on vaalea, kun taas jyvällä on erikoisen ruskea väri. Jauho on myös vähän ruskeampi kuin tavanomainen vehnäjauho. Emmerillä on korkeat proteiini-, magnesium- ja vitamiiniarvot.

Emmer voidaan jäljittää ainakin 10 000 vuotta takaisin aikaan ja on ollut hyvin suosittu jo faaraoiden Egyptissä leivän tekemisessä. Italialaiset käyttävät nykyään emmeriä spagetin, kakun ja leivän tekemisessä.

Olemme Malmgårdissa huomanneet että sitä voi hyvin käyttää monella eri tavalla mm. riisinä lihan tai kalan lisukkeena. Emmeristä voi myös tehdä puuroa ja spagettia. Talvella panimomme lanseerasi belgialaistyylisen luostarioluen nimeltään Malmgård Emmer Tripel, johon on lisätty emmer-rouhetta.

Malmgårdin emmer-risoton resepti

Ainekset neljälle hengelle

2 dl emmer-riisiä

3-5 dl kasvislientä

puoli dl valkoviiniä

1 hienoksi hakattu salottisipuli

voita

balsamiviinietikkaa

suolaa ja pippuria

Valmistusohje:

Liota riisiä hetki, valmista kasvisliemi ja siivilöi riisi. Ruskista voissa teflonpannulla. Lisää osa viinistä ja kasvisliemi. Anna kiehahtaa noin 25 minuuttia. Lisää nestettä tarpeen mukaan. Kun riisi alkaa tuntua pehmeältä, anna sen vetäytyä hetken ajan. Ruskista sipuli ja sekoita riisiin. Lisää hieman viiniä ja valkosipulia ja mausta tilkalla balsamiviinietikalla.

Pyöristä tarvittaessa makua voilla, suolalla ja pippurilla.

Henrik Creutz
Malmgård

Blogi , , , , ,

Idea

Tarjoamme lähi- ja luomuruuan parissa toimiville yrityksille näkyvyyttä hakemistossa ja sosiaalisessa mediassa, jotta kuluttajat tavoittaisivat heidät paremmin.

Uutta Blogissa