Pakkasruokaa

Nyt sitten on oikea talvi, lunta ja pakkasta. Lumituiskun jälkeen on tosi onnellinen, kun pääsee sisälle lämpimään. On niin ihana istahtaa ruokapöytään tuoksuvan ja höyryävän padan äärelle. Pataruoat ovatkin talven suosikkiruokia. Talven rauhallisuuteen sopii pitkä hauduttaminen ja trendikkäästi sen nauttiminen vailla kiireen häivääkään.

Vastalääkkeeksi kiirevirukselle on kynttilävalo, lämmin keitto, uunilämpimät sämpylät ja hyvä musiikki. Kännykän, tietokoneen ja televisionkin voi sulkea hetkeksi ja vain nauttia. Ei tarvitse odottaa oikeaa flunssavirusta, jotta voi kääriytyä peitteen sisään ja katsella kynttilän lämmintä liekkiä. Pieni iltahetki ja luvallinen nautinto antaa energiaa seuraavaan päivään.

Uuniruoat ovat myös taloudellisia, lämpö ja ruoan tuoksu leviävät koko kotiin. Samaan aikaan uunissa voi hauduttaa karjalanpaistin, uunijuurekset ja vaikkapa uuniohrapuuron aamuksi. Karjalanpaisti ei ole mitään pikaruokaa, joten sitä odotellessa voi valmistaa vaikkapa ensin pannarin.  Karjalanpaistia kannattaa tehdä isompi annos, jota voi pakastaa tai lämmittää seuraavana päivänä.

Perinteinen karjalanpaisti 8 annosta

Tätä kannattaa tehdä kerralla isompi määrä, koska hauduttaminen vie aikaa ja sähköä. Samalla kerralla voi toki uunissa kypsentää uunipuuron tai laatikkoruoan.

1,2 kg      karjalanpaistilihaa – naudanpaistia, lampaanpaistia ja sianlihaa

(lihassa saa myös olla luu)

2              suurta sipulia

3              isoa porkkanaa

2              isoa palsternakkaa

                öljyä tai voita, suolaa ja vettä

                mausteiksi sopii hyvin lipstikka ja rakuuna

Leikkaa lihat ja kasvikset isoiksi paloiksi. Paahda pannulla lihat pintaruskeiksi. Freesaa kasvikset ja yrtit kevyesti. Laita kaikki kerroksittain mausteiden kanssa vuokaan. Lisää kiehuvaa vettä niin, että lihat peittyvät. Laita vuoka kylmään uuniiin ja uuni lämpiämään 175 asteeseen. Laske lämpö tunnin kuluttua 130 asteeseen ja hauduta vielä kaksi tuntia. Sammuta uuni ja anna karjalanpaistin hautua vielä uunissa hetken. Tarjoa lisänä perunamuusia, suolakurkkua ja puolukkahilloa. Samaan aikaan voi laittaa uuniin yrteillä maustetun naudan paahtopaistin tai porsaan ulkofileen. Ne kypsyvät hyvin miedolla lämmöllä. Laita kuitenkin lämpömittari. Kun paisti ja filee ovat jäähtyneet, leikkaa terävällä veitsellä ohuita siivuja ja pakasta rasiassa tai foliossa. Siivuja voi käyttää leikkeleenä leivän päällä.

– Merja Koski

16 Lieden lämmössä 2

Blogi , ,

Idea

Tarjoamme lähi- ja luomuruuan parissa toimiville yrityksille näkyvyyttä hakemistossa ja sosiaalisessa mediassa, jotta kuluttajat tavoittaisivat heidät paremmin.

Uutta Blogissa