Pariisin ilmastokokous 30.11 – 11.12.2015

Pilvinen taivas ja vehreä niitty

Pakko kirjoittaa tulevasta ilmastokokouksesta. Tuntuu siltä, ettei ihan tarkkaa kuvaa ilmastonmuutoksen vaikutuksista ole kellään.

Ilmasto on muutoksessa. Syistä kiistellään. Sen minä kuitenkin tiedän, että olkoon ilmastonmuutoksen syynä mikä tahansa, ei luontoa säästävä elämäntapa ainakaan vahingoksi ole.

Ilmastonmuutoksella on jo nyt vaikutuksia Suomen ruokatuotantoon, ja lähitulevaisuus voi olla katastrofaalinen. Ilmastokokouksissa ilmenneisiin ongelmiin on olemassa ratkaisu: Raha.

Raha ratkaisee. Ilmastokokouksessa haetaan ratkaisua sille, kuinka paljon rikkailta teollisuusmailta vaaditaan rahaa, ja kuinka paljon köyhien maiden ilmastotyötä tuetaan rahallisesti. Kun on sovittu se kuinka paljon kukin maksaa, ja kuka valvoo, niin se asia on taputeltu. Raha ratkaisee.

Muutoksen ekologisempaan elämäntapaan voi tehdä jokainen itse, eikä siihen välttämättä tarvita hallitusten välisiä päätöksiä ja lakimuutoksia. Aina on kuitenkin välistä vetäjiä, joita varten asiat on kirjoitettava lakiin. Ne henkilöt ja perheet, jotka käyttävät jo nyt puhdasta, ja vähän ympäristöä rasittavaa lähi- ja luomuruokaa, saavat palkinnon: Maukkaampaa ruokaa + terveellisempi elämä.

Yksi tärkeimmistä tulevaisuudentutkimus järjestöistä on 1960 luvun lopulla perustettu Rooman Klubi. Siihen kuuluu tiedemiehiä, nykyisiä ja entisiä valtionpäämiehiä sekä talous- ja luonnontieteilijöitä. Suomesta järjestön täysjäsenenä on presidentti Tarja Halonen.

Rooman Klubi on keskustelufoorumi, joka pohtii ihmiskunnan tulevaisuutta, ympäristöä, luonnonvaroja sekä energiakysymyksiä. Tutkimuksen tulos vuodelta 2014, jossa arvioitiin maapallon kestokykyä, väestönkasvua ja luonnonvarojen riittävyyttä. Tulos oli selvä. Enää ei voida puhua kestävästä kehityksestä, vaan romahduksen jälkeisestä selviytymisestä.

Ilmastopakolaisuus olisi katastrofi. Siinä ei ole voittajia.

Lopuksi jotain positiivista.

Syksy on tullut, eikä aurinkoa näy. Ei huolta. Aurinko paistaa. Aina. Siinä on vain joskus pilviä edessä.

Luonnossa kävellessä voi aistia ympärillä olevan kauneuden ja todeta: Tämähän on paratiisi!

Elämme paratiisissa. Siitä on pidettävä hyvää huolta.

We are living in paradise. We have to take good care of it.

Nous vivon au paradis. Nous devons garder bien soin d`elle.

Onnea ja menestystä Pariisin ilmastokokoukselle.

Blogi

Idea

Tarjoamme lähi- ja luomuruuan parissa toimiville yrityksille näkyvyyttä hakemistossa ja sosiaalisessa mediassa, jotta kuluttajat tavoittaisivat heidät paremmin.

Uutta Blogissa